Бізнес ідеї для початківців – виробництво котлет

Нові горизонти для бізнесмена початківця

*

Кілька місяців тому я почав тему екологічний чистої їжі, так званої здорової їжі. Тема на сьогодні дуже актуальна і не лише в силу реальної екологічної ситуації і дорожнечею лікування, але і банальнішої причини, її ультра модності. Відносно її модності, можна згадати один випадок з моєї практики, коли знайомі розповіли про існування в Москві компанії по доставці екологічно чистих продуктів і  згадали про те, що одна баночка йогурту коштує там більше 80 доларів (приблизно 600 гривень), сміялися довго. Але як не дивно пару років назад я чув, що вони намагалися навіть почати бізнес в Києві по франшизі, наскільки вдало не знаю, але факт залишається фактом. В той же час ринок екологічно чистих продуктів в Росії росте стрімкими темпами, збільшуючись на десятки ( а в окремих сегментах сотнях) відсотків щорічно, український ринок зараз тільки починає розвиватися так, що така динаміка буде і у нас. На мій погляд, сукупність двох чинників, а саме зростання ринку і наявність специфічних особливостей сировинної бази відкриває прекрасні можливості для створення малого бізнесу.

         Сьогодні поговоримо про одну з найбільш простих ідей переробки в сегменті екологічних товарів, а точніше виробництві котлет як виготовленні напівфабрикатів.

         ЧОМУ  ПІДПРИЄМЦЮ-ПОЧАТКІВЦЮ БУДЕ ЦІКАВЕ ВИРОБНИЦТВО КОТЛЕТ?

Уся справа в декількох чинниках властивих саме цьому напряму виготовлення напівфабрикатів :

  • простота рецептур виробництва котлет і за сумісництвом фрикадельок. Власне виготовлення домашніх котлет і схема виробництва котлет у бізнесі абсолютно однакові.
  • мінімальний набір устаткування для виробництва котлет, власне все зводиться до м’ясорубки, фаршемішалки і звичайно холодильників (про це поговоримо окремо як власне і про технологічну карту виробництва котлет).
  • мінімальні потреби в стартовому капіталі, звичайно якщо йдеться не про велике виробництво. Хоча коли говоримо про великий об’єм, то вже не говоримо про бізнес на котлетах, в таких випадках потрібний ширший підхід.

         Як бачимо, безліч позитивних чинників робить ідею бізнесу привабливою для тих, хто відкриває свою справу вперше, але досвідченіші  можуть вказати і ряд негативних сторін.

МІНУСИ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ М’ЯСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ У ВИГЛЯДІ КОТЛЕТ І ФРИКАДЕЛЬОК.

Бізнес ідеї на напівфабрикатах

  • необхідність спеціалізованого приміщення з дотриманням цілого ряду приписів;
  • наявність ТУ або Гостів при повноцінному виготовленні котлет для продажу.

         Згоден, такі проблеми існують, але можна відмітити, що будь-яке виробництво або переробка має такі недоліки. В той же час частину проблем можна просто обійти на початковому етапі. Як пам’ятаємо, коли починали розмову то велася мова саме про котлети як екологічно чистий продукт і звичайно ж з точки зору бізнесменів початківців. Як висновок, на цьому етапі, як правило, грошей і досвіду мало, а бажання дуже велике і був знайдений досить оригінальний вихід з ситуації, що створилася.

         Як розуміємо, відкриття повноцінного міні цеху справа не лише морочлива, але і дорога. А ось відкриття невеликої закусочної з повноцінною кухнею обійдеться на порядок дешевше і плюс бізнесмен отримає можливість абсолютно спокійно робити (чи як точніше сказати готувати) котлети самих різних рецептур.

         Висновок, замість нелегального виробництва в напівкустарних умовах або банально удома, можна організувати те ж саме відкривши невелике кафе, ну або ” домовившись” з реально працюючим. У такому випадку готова продукція матиме законну основу. Ніхто не забороняє торгувати кафе і ресторанам напівфабрикатами, а Ви у свою чергу не потребуєте на початковому етапі у великих вкладеннях на організацію повноцінного і головне законного цеху по виробництву котлет.

         Звичайно, існує можливість займатися виготовленням напівфабрикатів в домашніх умовах і взагалі без документів. Благо та ж схема виробництва котлет дозволяє в умовах звичайної кухні налагодити навіть дуже пристойні об’єми. Але такий варіант на сьогодні шлях в нікуди, адже одним з найперспективніших напрямів виробництва є позиціонування себе як виробника екологічно чистої продукції, а покупці цього сегменту будуть заклопотані не лише ціною і смаковими якостями, але і походженням продукції.

*

         Розглянувши початкові аспекти бізнесу на котлетах, переходимо до самої ідеї бізнесу побудованої на декількох основних принципах:

  • Принцип перший – позиціонуємо себе як виробники екологічно чистої продукції. З цього виходить, що доведеться самостійно шукати виробників свинини і яловичини серед місцевих фермерів. Відносно постачальників можна відмітити ряд нюансів :

По-перше, більшість фермерів свою продукцію продає живою вагою перекупникам.Ціна такої закупівлі в два-три рази нижче ринкової, так що, трохи піднявши ціну на м’ясо, сировину знайти, не складе труднощів.

По-друге, обов’язково необхідно стежити за якістю закуповуваної сировини і головне не допускати використання сировини низької категорії. Йдеться про залишкову продукцію оброблення туші (м’ясом назвати це досить важко), саме така продукція лягає в основу практично усіх котлет представлених на полицях магазинів. У Ваших котлетах має бути м’ясо.

  • Принцип другий – продукція позиціонується як домашні котлети, що має на увазі не лише якісну основу фаршу, але і наявність цілого ряду оригінальних домашніх рецептів приготування.
  • Принцип третій  – доставка додому. Звичайно, дуже привабливо передати продаж готової продукції в роздрібні магазини, але виходячи з того, що бізнес невеликий і швидше за все відкривається з нуля, то про виробництво котлет у великих об’ємах говорити не доводиться. Як наслідок, максимально вигідним каналом реалізації буде самостійна доставка покупцям. Просто варто пам’ятати, що середня націнка у будь-якому магазині коливається від 50 – 100%, в кращому випадки домовитеся про 30%. Виключенням можуть стати спеціалізовані магазини по торгівлі екологічними чистими продуктами харчування, де власне саме Ваш клієнт і ” мешкає”. Вірогідність же що в звичайному магазині покупець зверне увагу на унікальність Вашого продукту досить низька, так що просувати треба самостійно.

Тепер трохи про цифри при виготовленні котлет як бізнесі

         У стандартному, і головне в нормальному фарші, співвідношення м’яса і супутніх продуктів приблизно дорівнює 3 до 1, тобто в одному кілограмі фаршу приблизно 750 грам м’яса і 250 грам лука, хліба, прянощів.

         Правда це не аксіома, існують рецепти домашніх котлет, в яких тільки зміст лука досягає 1\3, плюс хліб і прянощі.

         Фактична собівартість фаршу приготованого з м’яса з урахуванням витрат на працю і інші речі рівняється 80-85 % від середньої реальної вартості продажу м’яса на ринку.

         Середня рентабельність виробництва котлет дорівнює 30-50% в залежності закупівельної ціни і глибини переробки туші. Цікаво, що реальна собівартість звичайного магазинного фаршу далеко за 100% з урахуванням того, що сировиною для нього стає продукція де-факто списана за терміном придатності.

         Якщо Вас зацікавив бізнес на котлетах, не забувайте підписатися на оновлення блогу. В найближчому майбутньому ми розглянемо практичну сторони організації виготовлення напівфабрикатів, зокрема виготовлення котлет. У рамках нової публікації розглянемо цифри і звичайно спробуємо розібратися в устаткуванні для такого бізнесу.

На цьому все. Нагадаю, що приєднавшись до групи « Про бізнес ідеї для України » Ви зможете отримати безкоштовну консультацію з питань створення нового бізнесу, ідей для власної справи, пошуку інвесторів та оподаткування. Бажаю успіхів у бізнесу.
На ту же тему
  • Ідеї для власного бізнесу, використовуємо природні ресурси
  • Самий прибутковий бізнес без найманих працівників
  • Гроші в інтернеті
    Гроші в інтернеті
Обсуждение: оставлено 2 коммент.
  1. Федот пишет:

    Спасибо! Буду теперь заходить на этот блог каждый день!

  2. Антип пишет:

    Спасибо за материал! Порекомендовал ваш блог друзьям!

Поделитесь своим мнением

Підпишіться на блог та отримуйте всю нову інформацію першими

Про бізнес ідеї, кредити та банки Всі матеріали опубліковані виключно в цілях ознайомлення. Використання матеріалів можливе лише при умові розміщення індексованого посилання на сайт http://ideya-biznesa.pp.ua Про бізнес ідеї, кредити та банки 2012 - 2014 роки
Про бізнес ідеї, кредити та банки © 2017 ·   Вход   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх