Малий бізнес в Україні, працюємо на себе

Прибутковий малий бізнес в Україні с мінімальним капіталом

Яки би не складалась ситуація в країні жити якось необхідно та шлях до фінансової свободи лежить саме через створення власного малого бізнесу, так необхідно зауважити, що це досить складно, але ж ми українці завзяті.

*

Перед тим як перейти до самої ідеї для малого бізнесу на теренах України по переробці, якої я вважаю за необхідне зробити дві маленькі ремарки з приводу малого бізнесу:

Перше, будь-який вид переробки передбачає технологічний процес зі зміни вихідного стану продуктів. При цьому в розумінні більшості людей слово технологічний процес та необхідність організації цеху викликає тихий жах на кшталт «та це дуже складно», особливо для малого бізнесу. Насправді все набагато простіше, ніж ми собі уявляємо, як висновок, просто не варто заздалегідь налаштовувати себе на невдачу при обмірковуванні можливостей з реалізації ідей для малого бізнесу на Україні такого плану, за фактом в сфері напівфабрикатів та первинної переробки продуктів харчування є маса вигідних бізнес ідей. Зовсім інша справа, що саме в цьому сегменті існує велика кількість  порушень – варто лише згадати безліч сюжетів СМІ про викриття підпільних цехів. Але поява таких цехів і говорить про легкість та величезну прибутковість  даних ідей для бізнесу! Чому? Елементарно, саме простота організації та рентабельність такого  виробництва, і тягне в цей сегмент масу підприємливих «ділків», тільки завдання вони ставлять собі інші, власне їх основна мета зірвати куш, і відкрити наступний цех в іншому місці. При цьому люди, які реально хочуть зайнятися бізнесом та хочуть стабільне і надійний малій бізнес, на жаль, боятися даного сегмента, тільки тому, що є «примари» про складність виробництва в малому бізнесі..

малий бізнес в Україні, найкращі бізнес ідеїДруге, перебираючи в старих записах інформацію про виробництво напівфабрикатів, я натрапив на записи про цех із соління риби, відразу кажу, що тоді ідею для відкриття малого бізнесу ми так і не реалізували, хоча прочитавши намітки бізнес-плану можна сказати, що ідея точно відносилась до категорії прибуткових бізнес ідей. Але на той момент підвернулася дуже вдала операція з нерухомістю, а потім ремонті роботи, загалом «затягнуло», плани так і залишилися планами. Разом з тим піднявши дану тематику я просто не міг не перевірити на практиці подібне виробництво, протягом тижня знайшов цех такого роду в передмісті і навіть спеціально їздив подивитися, що та як. Так що можна відверто сказати, що стаття була сформована на підставі реального виробництва, хоча сформованого і не власно руч.

А тепер давайте перейдемо до самої ідеї для малого бізнесу по переробці риби, власне той цех, в якому був я свого роду універсальний, правда, викликано це об’єктивними причинами, про які напишу нижче, в даній статті я зупинюся лише на одному з напрямків – а саме бізнесі на солінні риби.

Власне говорити про сам продукт не приходиться, кожен раз заходячи в рибний відділ або на ринку, ми бачимо широкий асортимент риби в самих різних станах, починаючи від свіжої, закінчуючи копченою, в тому числі звичайно не забуваємо про солену рибу. Я так думаю, ніхто з нас не задавався питанням, а де беруть цю рибу або власне як її солять! Відверто кажучи, Ви  були б здивовані дізнавшись, що близько 80% соленою риби в Україні це продукт переробки саме малого бізнесу, причому не має значення купуєте Ви його у великому супермаркеті або ж на ринку, звичайно є і продукція великих виробників, але її дуже мало, та й за якістю вона якщо і не гірше, то власне не краще ніж аналоги вироблені малим бізнесом.

Тепер трохи про те, як влаштований цех із соління риби на практиці, власне саме його облаштування і робить дану ідею дуже вигідною для тих, хто тільки пробує себе на теренах як малого бізнесу в Україні та переробки зокрема.

найприбутковіші бізнес напрямки для малого бізнесу в УкраїніЗагальний розмір цеху складає трохи більше 150 квадратів, при цьому розмістили його в приміщенні колишньої військової частини, вірніше їдальня колишньої військової частини, що дозволило дуже сильно здешевити легалізацію самого цеху. Власне облаштування новий господар практично не міняв, правда, замінив вікна на пластикові, оформив пару кабінетів під офісні за допомогою простих меблів та придбання жалюзів, загалом, дешево і сердито. Як не крути, а з СЕС та іншими контролюючими органами працювати доведеться і як наслідок дотримуватися ГОСТи для виробництв риби, як не крути а річ йде про продукти харчування. Крім того цех розмістили за межами міської лінії, що дало відразу кілька переваг:

  • - В приміських зонах набагато простіше «домовитися» з контролюючими органами, та й перевіряти будуть значно рідше;
  • - Вартість землі та інших платежів, як кажуть «на розвиток міської інфраструктури» в таких районах набагато нижче. Та й саме начальство простіше, ніж у місті.
  • - Як не крути, але вартість робочої сили в передмістях нижче, як мінімум за рахунок відстані і робітники «поступливіші», як в питання оплати праці так і вимог до робочого дню, дисципліни.

перспективні бізнес напрямки для малого бізнесуДо речі у розмові з власником самого цеху розкрилася цікава деталь, у зв’язку з розширенням бізнесу виникла необхідність збільшити обсяги виробництва та устаткування, так от він вирішив не розширювати вже наявний цех, а фактично з чистого аркушу організувати цех за 90 км. від міської лінії в досить маленькому містечку. За його словами, місцеві чиновники дали відразу зелене світло, а працівники стоять в чергу – чим не прекрасна ідея для бізнесу в маленькому містечку, звичайно при правильній організації доставки.

Що стосується самої виробничої частини, то детальніше опишу її в окремій статті, можете прочитати тут (не забувайте підписатися на бізнес блог), зараз можу сказати одне обладнання для засолювання риби вкрай просте і абсолютно не справляє враження високотехнологічного .

*

До речі, щоб, просто перевірити мої слова, спробуйте самостійно вдома засолити оселедця, це Вам проілюструє як це відбувається в реальному малому бізнесі, що для цього знадобиться:

  • -          Купуємо заморожений оселедець;
  • -          Розморожуємо;
  • -          Промиваємо;
  • -          Готуємо засолювальні суміш – складається в залежності від рецепту з води, солі та спецій (тут справа смаку). Звичайно, існує маса рецептів, з яких можливо вибрати такий який є більш привабливий для Вас
  • -  Заливаємо розморожений оселедець сумішшю і накриваємо кришкою з «гнітом». «Гніт» потрібен для того, щоб риба не спливала і цілком була покрита засолювальний сумішшю.
  • - Чекаємо від однієї доби до трьох в залежності від рецептури, до речі, є ряд технологічних нюансів, які дозволяють скоротити час засолювання, правда, в такому випадку, як правило, страждає якість.

По закінченню обумовленого часу у Вас вийшла прекрасний оселедець, за якістю як мінімум не гірше магазинного, цікаво, що власне невеликі партії для знайомих можна робити і в домашніх умовах, звичайно про великий прибуток говорити не доводитися але невеликий домашній бізнес побудувати можна. Хоча звичайно можуть бути і помилки, все-таки точного рецепту у Вас немає, для отримання доброго рецепту, оптимально залучити технолога. Хоча у вище названим цеху працює жінка, яка про технологію соління ще десять років тому знала дуже мало, але зараз цілком може дати фору професіоналам. Грубо кажучи, солінням можна займатися і самостійно, для цього варто почитати рецепти і провести невеликі експерименти на пробних партіях, при цьому варто пам’ятати, що вплинути на якість може все, починаючи від «солоності» самої солі (в залежності від виробника) до сорту, місця і часу вилову самої риби. Так що як не крути найкращий варіант знайти справжнього рибного технолога, розбирається в азах технології.

Головною перешкодою для успішної реалізації всього бізнесу з нуля стає як завжди питання реалізації продукції, власне говорити про те, що ринок порожній або має порожні ніші не доводитися, конкуренція дуже велика. Так що власне для того, щоб зробити цю ідею власного бізнесу на 100% прибутковою потрібно велику увагу приділити саме облаштування збутового ланцюжка, як оптимальний варіант рекомендую використовувати:

- Перше це відкриття кількох власних точок, при цьому не говоримо про магазин, на перших порах досить пару місць на ринку. Не сказати що варіант простий, але організувати його можливо;

-Друге, швидше за все найбільш оптимально буде залучення кількох людей працюють на %  від реалізації, в якості торговельних. Невеликий оклад плюс відсоток від продажів зроблять свою справу і за відносно короткий проміжок часу, думаю, Вам вдасться залучити доброго продавця, власне це вирішить всі проблеми.

Звичайно, не варто забувати, що реально пробитися на ринок швидко можна двома основними варіантами:

Демпінгом, тобто для завоювання долі регіонального ринку скидаємо ціну, та продаємо на рівні собівартості, с поступовим виходом на середні ціни.

Якість, в даному випадку пробиватися будете довше, мінімум півроку, а то й більше піде, щоб про Вас дізналися, при цьому вкладаємо гроші в будівлю і санітарну складову бізнесу. Перспективи 15-20% рентабельності, через рік роботи, хоча як пощастить, може бути і швидше, плюс стабільний сегмент ринку і як наслідок надійний малий бізнес в Україні. Під санітарної складової як самі розумієте, я в першу чергу кажу про ремонт будівлі та дотримання в ньому елементарних умов гігієни. В іншому випадку бізнес може, на думку контролерів, опинитися «підпільним»

Далі будемо говорити про необхідне обладнання та устаткування для соління риби і невеликих технологічних нюансах при її солінні, і також розвивати тему переробки не забувайте підписатися на блог про бізнес ідеї.

 

 

На цьому все. Нагадаю, що приєднавшись до групи « Про бізнес ідеї для України » Ви зможете отримати безкоштовну консультацію з питань створення нового бізнесу, ідей для власної справи, пошуку інвесторів та оподаткування. Бажаю успіхів у бізнесу.
На ту же тему
  • Гроші онлайн
  • Оригінальна ідея малого бізнесу – карбування монет та медальйонів
  • Власний бізнес, те що приносить значні прибутки
Обсуждение: оставлено 4 коммент.
  1. андрій пишет:

    В наш час, коли все настільки не стабільно, досить часто замислюєшся над питанням про створення власної невеличкої справи, щоб убезпечити себе в першу чергу, свою родину. Хочеться в позитивну сторону відзначити наявність в наш час доступу до великої кількості інформації по тим чи іншим питанням, щодо створення, розвитку та управління власним виробництвом. Головне не боятися братися “За діло!”. Звичайно не завжди все гладко і не все одразу. Але краще залежати від себе, ніж сподіватись на допомогу зі сторони. Головне питання з яким доводиться стикатись – це реалізація, ринок досить таки насичений, і досить важко конкурувати з тими , хто раніше встиг зайняти цю нішу. Але якщо не робити, нічого й не буде. Вихід завжди є, але це вже , в кожного свій.

  2. Олексій пишет:

    Певно, що пройде ще не один десяток років перед тим як в Україні буде прибутково вести власну справу. Невеличкий рибний цех як бізнес-ідея – це взагалі вже півсправи, однак мало відкрити цю невеличку справу. Її необхідно ще втримати на плаву. Певно, що саме в цім найбільше підводних каменів, котрі дуже часто переважають бажання продовжувати власну справу. Крім того, кожна бізнес-ідея потребує початкового капіталу. Однако ризик настільки великий поки що, що не зовсім віриться в прибутковість навіть з визначенням стратегічної цілі. Адже, приміром, необхідність демпінгувати на ринку – це не від доброго життя. Тим паче, що демпінгувати вам ніхто не дасть і на це є очевидні факти. А півроку чекання на прибуток за рахунок якості також стратегічно не зовсім виправдані, якщо вже зовсім нічого іншого немає. За ці півроку в Україні може дуже багато змінитися на законодавчому рівні, у податках. Нажаль українська держава неспроможна навіть єлектропоїзд замовити у свого виробника, а купують у Японії поїзди. Тому, на мою думку, діло не в тому, щоб боятися, а діло в тому, що поки що це занадто ризиковано. І зовсім не факт, що відкритий малий бізнес зможе вас прогодувати. Але ж бізнес створюється не заради того, щоб прогодуватися. Бізнес – це стратегічна інвестиція. Звичайно він слугує збагаченню, але зі значним строком вкладення. За такий строк, якщо треба годуватися, є можливість і померти. Хоча бізнес-ідея про соління риби доволі цікава і потребує вже на початковому етапі значних капіталовкладень, так як конкуренція в сфері роботи цієї ідеї досить значна і початківцю буде дуже важко без виробленної технології та практики втриматися в цьому бізнесі. Й дуже слушно було сказано у статі, що у данному виді бізнеса необхідно дуже уміло побудувати ланцюжок збуту. На цю обставину необхідно звернути особливу увагу.

  3. Марина пишет:

    Цілком згодна з тим, що ідея бізнесу по переробці продукції дуже і дуже вигідна. Знаю це з власного досвіду, років 10 тому займалася виробництвом солінь – капусти та огірків. Складного в переробці нічого немає, обладнання, як правило, дуже просте і жахатися такого бізнесу не треба.

  4. Віталій пишет:

    окрім соління слід розгляти варіант копчення, автору на замітку!

Поделитесь своим мнением

Підпишіться на блог та отримуйте всю нову інформацію першими

Про бізнес ідеї, кредити та банки Всі матеріали опубліковані виключно в цілях ознайомлення. Використання матеріалів можливе лише при умові розміщення індексованого посилання на сайт http://ideya-biznesa.pp.ua Про бізнес ідеї, кредити та банки 2012 - 2014 роки
Про бізнес ідеї, кредити та банки © 2016 ·   Вход   · Тема сайта и техподдержка от GoodwinPress Наверх